Prelijepi princ - Belma Bjelić ( bosanska narodna priča)

Jednog dana, živjeo je jedan prelijep momak koji se zvao Benjamin. On je naravno živjeo sa dvije  zle sestre jedna je bila starija a druga mlađa, zlom maćehom, mlađim zlim bratom i ocem dobrim. Naravno tog dana dvije zle sestre Dejana i Jana, maćeha Džejla i mlađi brat Petar su bili na svom ručku, dvije zle sestre i maćeha su jele puding. Dejana je jela puding od vanilije, Jana je jela puding od jagode i Džejla je jela puding od čokolade. A posebno Petar je jeo špagete sa sosom. Oni su uživali u popodnevnom ručku, a nakon toga otišli su u svoju sobu, i vidjele nered u svojoj sobi. I tako su došle ljute na Benjamina, jer su galamile na njega i rekle:
- Hej ti Benjamine, što si napravio nered u našim sobama? Sram te bilo! - rekla je tako glasno maćeha.
- Da tako je maćeha, što si ti smaraču napravio nered, jer ti nikad ne pažiš na svoje stvari! Sram te bilo! - rekla je Dejana tako.
I onda su nastavile da galame na njega i onda su mu dale metlu, kantu sa vodom i sve za čisćenje da Benjamin mora cijeli dan da čisti kuću i nisu mu dale da jedu, ni da ide na sijelo kod Zilke. I onda je naravno po cijeli dan čistio, čistio i čistio kuću. Kada je bilo pet sati poslijepodne, sestre, mlađi brat i maćeha su zvale Benjamina da srijedi njima kosu, da ih šminka i da ih obuče. I tako je Benjamin naporan od posla došao da ih srijedi za sijelo na prelijep bal, naravno on ih je šminkao, srijedio im kosu, češljao im kosu i obukao im je. I tako su naravno bili sretni kako ih je Benjamin šminkao i sredio, ali Benjamin se osjećao malo tužno. I zbog ovoga, njihov otac je otišao na posao i mahali su mlađi brat, dvije sestre, maćeha i Benjamin. I onda su otišle na sijelo, izlazile iz kuće i naravno otišle pravo da sačekaju prelijepu kočiju, ali onda dok je bilo pola šest sati, oni su potrčali gore do naselja koji se zvao Brezici. A onda su oni čuli plač. To je bio muškarac koji je vozio tu prelijepu kočiju, ali on se zvao Emir. I naravno plakao je jer mi ju bilo žao zbog te kočije, jer je ona cijela uništena

Comments

Popular posts from this blog